תישן ילד, תישן

כמה פעמים קורה לכם שהשעה כבר שמונה וחצי, תשע ואפילו עשר, והילד עדיין מסתובב בבית והשינה אינה נראית באופק? כמה פעמים קורה לכם שהילד כבר נכנס למיטה, אבל כל שתי דקות הוא קם ורוצה מים ורוצה פיפי, ואף על פי שצחצח שיניים - הוא מנסה לשכנע אתכם שהוא רעב וחייב לאכול רק עוד מעדן אחד קטן? והאם קרה לאחרונה שהוא התעורר פתאום בבהלה או בבכי נוראי?
השינה היא צורך פיזיולוגי של הגוף, בדיוק כמו מזון. לכן חוסר שינה גורר אחריו בעיות רבות. ננסה להבין מה משפיע על השינה, מה קורה בחלומות, מאין באים הסיוטים ואיך להתמודד עם קשיים בתחום.
  • מה משפיע על השינה? השינה היא ברומטר רגיש לבריאותו הגופנית והנפשית של הילד. כמעט כל מחלה או בעיה רפואית יכולה להשפיע על שנתו של הילד שלכם: צינון ואף סתום, קשיי נשימה, כאבי בטן, דלקות אוזניים וכדומה. וקיים גם ההיבט הרגשי: השינה היא למעשה מצב של פרדה והתנתקות מהאנשים החשובים ביותר לילד, ההורים, והיא מעוררת חרדה אצל ילדים רבים. הורים לעתים מדווחים על הופעת קשיי שינה לאחר פרדה משמעותית כלשהי, כגון חזרת האם לעבודה לאחר חופשת הלידה, מטפלת חדשה, מעבר לגן חדש וכדומה. מצבי לחץ של הילד יכולים להשפיע בצורה דרמטית על שנתו של הילד. פחדי לילה הם תופעה שכיחה הפוגעת בשנתם של ילדים בגיל הגן ובית הספר.
  • חוסר שינה פוגע בהתפתחות הילד! מחקרים הראו שחוסר שינה פוגע ביכולות פיזיות, מנטליות וקוגניטיביות - החל בקשב וריכוז וכלה בתפקודים רחבים יותר של עיבוד אינפורמציה, למידה וזיכרון. יתרה מזו, יש קשר בין הפרעות שינה לבין בעיות התנהגות של ילדים. לא ברור מה מביא לידי מה. ייתכן שילד בעל נטייה להתנהגויות בעייתיות יפתח בגללן גם בעיות שינה. ואולם סביר להניח שבעיות שינה יביאו לידי כך שהילד יהיה עצבני, חסר סבלנות ויפתח בעיות התנהגות.
  • ילדים חולמים! החלומות של ילדים משקפים את שלב ההתפתחות שלהם ואת התכנים המעסיקים אותם. חלומותיהם של ילדים בני שנתיים עד ארבע הם בדרך כלל פשוטים מאוד בתכנים שלהם וקשורים למשאלות ולפחדים. ככל שהילדים מתבגרים, החלומות שלהם הופכים להיות מורכבים יותר. בגילאים שלוש עד חמש יש התפתחות אינטנסיבית בעולם הדמיון של הילדים והיא באה לידי ביטוי של ממש בחלומות שלהם. בגילאים אלה הילדים עדיין אינם עושים את ההפרדה בין חלום למציאות האמתית, וכך קורה שהחלום והמציאות לעתים מתערבבים זה בזה. לפעמים החלום הופך לסיוט והילד מתעורר בבהלה, ואז ההבנה שמדובר בחלום בלבד היא גורם משמעותי בדרך להרגעה.

אז איך מקנים הרגלי שינה נכונים ובריאים?
  • סדר יום קבוע ושעת השכבה: ילדים זקוקים לשגרה. שגרה היא גורם מרגיע, שכן הילד יודע למה לצפות וסדר היום שלו מאורגן. כדאי לשים דגש על זמני ארוחה קבועים (פחות או יותר), שעות פעילות (טיול, משחק ועוד) ושעות שינה. ילדים בני 3, 4 ומעלה ובוודאי ילדים בגיל בית הספר זקוקים לשעת השכבה קבועה שבה עליהם להיכנס למיטותיהם. שיא הפרשת הורמון המלטונין הוא בשעה 21:00, וחיוני שהילד ילך לישון לפני כן.
  • טקס שינה: השתדלו ליצור בביתכם שגרה קבועה של השכבה לישון: ארוחת ערב, אמבטיה, עיסוי קצר (מומלץ), לבישת פיז'מה ואז מעבר לחדר נעים וחשוך יחסית וסיפור לפני השינה. השכבה במקום קבוע תעזור לילד להתחיל את שנת הלילה שלו ביתר קלות. נסו לשוות להשכבה ממד של טקס החוזר על עצמו מדי ערב, באווירה חיובית, מרגיעה, שקטה ומעודדת שינה. התקדמות הטקס מאותתת לילד שהשינה מתקרבת. ואל תשכחו שהטקס הוא זמן איכות ופינוק אמתי לילד ולכם.
  • פחדים לפני השינה: ילדים פוחדים להיכנס לחדר או לפתוח את הארון, כי יש שם אריה, מכשפה או דרקון. לאחר טקס ההשכבה הם יקראו לכם לחדר ויספרו שיש משהו מפחיד בחדר. גם כאן נציע את עצמנו כמקור של ביטחון. אפשר להמציא "פטנטים" יצירתיים - אפשר לחפש יחד משהו שיפחיד את הדבר המפחיד. למשל, משעינים מטאטא על המיטה כך שהמכשפה תפחד ולא תיכנס לחדר; נכנסים לחדר וקוראים בקול גדול: "נועה תכף נכנסת לחדר וכדאי לכם להיזהר ממנה - היא מאוד מסוכנת למכשפות! היא גם אכלה היום שניצל, ולכן היא חזקה מאוד..."; אפשר לחשוב יחד עם הילד על חפץ שמפחיד דרקונים ואריות. אל תתעלמו מהפחד! הבינו את הפחד של ילדיכם, הקשיבו לילד וחפשו פתרונות יחד אתו.
  • ומה לגבי סיוטים? כאשר הילד חווה סיוט, חשוב שיקבל מאתנו את מלוא התמיכה והעידוד. אפשר לנסות לדובב אותו בעדינות ולבקש שיספר מה חלם. אם הוא אינו רוצה או אינו מסוגל, יש להניח לו ולהסתפק בהבנה ובתמיכה. חשוב שנקנה לילד ביטחון, נסביר לו כי היה זה חלום בלבד והוא כבר חלף, וההורה נמצא לידו ושומר עליו כל הזמן, גם בזמן שהוא ישן.
  • חשיפה לאור בשעות היום: מומלץ לחשוף את הילד לאור רב במהלך היום. האור מגרה את המערכת ההורמונלית של הגוף להפריש הורמונים המשפיעים על השינה.

אני מודה לאיילת רוזן ישראלי על המידע לכתבה זו.

שלכם,
עפרה


הטיפ של עפרה
אל תיכנעו! אם הילד קם מהמיטה שוב ושוב או קורא לכם שתיתנו לו מים או שתיקחו אותו לשירותים, מלאו את מבוקשו, אבל החזירו אותו למיטה ללא שהיות. אל תיכנסו לוויכוחים ובוודאי לא למלחמות - פשוט קחו אותו פיזית חזרה למיטה. אם צריך, שבו לידו בשקט בחדרו. אחרי זמן מה הוא יבין שכך הולכים לישון ואלה החוקים בבית.


פינת הסרטון
ראו את הזאטוט המתוק הזה שרק מנסה לישון...