קיץ, שחייה וים

קיץ וים הולכים ביחד: המים, החול, הצדפים והארמונות הם דרך מצוינת לצאת מהשגרה החמה והמעיקה של הקיץ. אז קדימה, בואו לחוף!
  • מה יש בים? מה מייחד אותו כל כך מכל גני השעשועים והמשחקים הממלאים את חיי היומיום שלנו? הים הוא תזכורת לנוף ולטבע פראי ועם זאת לרבים בישראל הוא נגיש יום יום. הוא משלב מרחבים וחופש בצורך במשמעת וזהירות.
  • נתחיל בחול! יש אימהות שמאוד לא אוהבות את החול ואת המגע שלו בכפות הרגליים. אני מציעה לכן - התגברו על זה! אל תהרסו את ההנאה של הילד שלכם: ההתפלשות של כל הגוף בחול, התחושה של החול הזולג מהאצבעות, המראה המרתק של איבר גוף שנעלם בחול, בניית ארמון מחול רטוב מאוד המטפטף מהאצבעות ויוצר מגדלים בצורות שונות – כל אלה הם כיף גדול.
  • בואו לאסוף! הים הוא מקום נפלא לאסוף צדפים, אבנים וחוויות. הבשורות הטובות הן שההתרגשות מאיסוף צדפים אינה תלויה בידע כלשהו, אבל שימו לב: אל תאספו כמויות שממילא אינכם יכולים להכיל, ובאלמוגים אל תיגעו כלל (איסוף אלמוגים הוא בניגוד לחוק). אני ממליצה לכם לתת לילדים לאסוף צדפים ואבנים, לרחוץ אותם ולהביא הביתה. בבית תוכלו למיין אותם לסוגים שונים, לפי גדלים, טקסטורות וצבעים, ואחר כך תוכלו להשתמש בהם כחומרים לעבודות יצירה (ראו הגיליון הקודם בנושא "קסם היצירה").
  • חכם בשמש! נזקי השמש הם דבר כל כך טריוויאלי ומסוכן ולמרות זאת צריך להזהיר מפניהם שוב ושוב. החידושים בתחום הזה הולכים וגדלים ומזמנים לנו המצאות חדשות. בשנים האחרונות אני רואה יותר ויותר ילדים לבושים בבגד ים העשוי ממכנסיים וחולצה עם שרוולים. אמצו את זה !!! ואל תשכחו כובע. אתם חייבים להגן על הקטנצ'יק שלכם!
  • איזון עדין! שמרו על איזון נכון בין הצורך לתת לילדים הזדמנות להתפרק, ליהנות מהמרחב, להתלכלך בחול, לשחק במים – לבין ההכרח לשמור על משמעת ברורה. זו הזדמנות לתרגל הצבת גבולות חד-משמעיים, שלכולם ברור ההכרח שבהם. אבל אל תגזימו שלא לצורך. שמרו על איזון!
  • ויש גם מים! בכל הדיבורים האלה על חול, צדפים ושמש לא נשכח את העיקר: הים. למה כל כך נעים להיות בים? השהייה במים גורמת תחושה נעימה בעיקר בגלל הקרירות לעומת החום המעיק בחוץ. איבוד תחושת המשקל היא תחושה ייחודית לשהייה במים, וגם קול פכפוך המים נעים כל כך לאוזן.

ומה לגבי שחייה?
  • באיזה גיל מומלץ להתחיל ללמוד? עקרונית אפשר לחלק את הלימוד לשני חלקים: מגיל שלושה חודשים עד גיל חמש שנים ומגיל חמש ואילך. בקבוצת הגילים הראשונה אנחנו מדברים בעיקר על לימודי הסתגלות למים: קואורדינציה, שיווי משקל, חיזוק שרירים, חיזוק חגורת הכתפיים, מוטוריקה עדינה וגסה ושיפור הביטחון. שילוב נכון של כל המרכיבים האלה מביא את הילד שלנו למצב שבגיל חמש יהיה בו הביטחון ללמוד שחייה.
  • למה בגיל חמש? חשוב ללמוד שחייה בגיל צעיר, כי ככל שגדלים יש יותר פחדים ויותר קשה ללמוד לשחות. עם זאת בגיל חמש השרירים מפותחים מספיק וכבר קיימת בשלות מנטלית לתהליך לימוד השחייה. מעבר לכך השחייה היא ספורט בריא מאוד שאינו פוגע בשום שריר, כי הכול מתרחש במים.
  • אל תכריחו! לא קל ללמוד לשחות, ולכן חשוב שהילד ירצה בעצמו לשחות, פשוטו כמשמעו. לימוד שחייה מתוך הכרח עלול לגרום לילד טראומה גדולה וחשש משחייה שילווה אותו עד גיל מאוחר יותר. חשוב להיות רגישים לנקודה שבה ברור שהילד עדיין לא מוכן להתמודד עם לימוד השחייה.
  • כמה שיעורים? לימוד השחייה מורכב מכמה שלבים: לימוד פעולת הרגליים, לימוד טכניקת הנשימה, לימוד פעולת הידיים וכמובן חיבור כל השלבים יחדיו. זהו תהליך שאורך זמן, ולא כל הילדים מצליחים להתמודד אתו תוך מספר מצומצם של שיעורים. קורס של 12 שיעורים בהחלט מספק יכולות בסיסיות, אך לעתים חשוב להמשיך כדי לשפר את הסגנון עד לשליטה מלאה.
    בעניין זה הראש היהודי ממציא לנו פטנטים, ולאחרונה יש חידוש בשוק לימודי השחייה: קורס שחייה ללא הגבלה של מספר השיעורים. קצב הלימוד של הילד הוא הקובע: הוא יכול לקבל 14 שיעורים או 40 שיעורים - לפי הצורך. העיקר שהילד ירגיש שהוא שולט בשחיה!
  • מה לא לעשות?! אל תצטרפו לשיעור השחייה; אם הילד מתקשה, עודדו אותו להתמיד. הזכירו לו שצריך להתאמץ כדי להצליח. אל תאפשרו לילד לבוא לשיעורי שחייה עם חבורת חברים אלא לכל היותר אחד או שניים. כאשר מגיעים בחבורה, מתחילה להיות תחרות. מה אתם צריכים את כאב הראש הזה?

שלכם,
עפרה


הטיפ של עפרה
לכו לים בערב! הראו לילדכם את קסם השקיעה בים. לכו אחרי הצהריים והישארו עד השקיעה. בלו אתו בשעות הנוחות, ללא חום ושמש קופחת – זהו זמן נהדר להתענג ולשתף את הילד בשקיעה, להכין ארוחת ערב מאולתרת ולטבול במים החמימים. הרי זוהי חוויה נעימה ושונה כל כך מחיי היומיום השגרתיים של המשפחה. אפשר גם ללכת לסיורים מאורגנים הקשורים בים, כמו לילות ירח בחולות ניצנים או סיורי ערב בעקבות צבוני הים.


סקר


פינת הסרטון
שיעור:
איך מלמדים ילדים לצוף.